Vyhledávání


Mé další fotografie naleznete na facebook.com/FotoPetrKovar/

 

Fotka, která se umístila v článku 7 nejzajímavějších fotek listopadu 2010 :-) www.fotoradce.cz/krajinarska-fotografie-listopad-2010-clanekid720

 

Jak vytvořit HDR

16.05.2010 16:56

 

Program Photomatix je asi nejlepším a proto i nejpoužívanějším programem pro tvorbu HDR. Sice není v češtině, ale je jednoduchý a i jazykový neznalec to zvládne.

             

             

             

 

 

 

Vyfotíme 3 fotky (podexponovanou, normální a přeexponovanou). V počítači spustíme program Photomatix a klikneme na tlačítko „Generate HDR image“. Na to pomocí tlačítka „Browse“ vybereme z počítače 3 fotografie nebo více fotografií a potvrdíme „OK“.

              

V další obrazovce můžeme vy brat srovnání snímků na sebe – Align source images. Dále redukci rozmazání – Attempt to reduce ghosting artifacts (rozhýbané postavy a objekty – moving ojects/poeple, rozmazané pozadí – background movements). Z poslední části vybereme doporučenou první možnost a opět potvrdíme.

              

Neděsme se prvního vygenerovaného výsledku. Ten je potřeba ještě upravit, proto vyberme možnost „Tone maping“.

              

Tady už máme poměrně dost možností pohrát si s nastavením jednotlivých táhel. Nemá asi smysl se rozepisovat, jen nezapomňme na další možnosti nastavení v jednotlivých záložkách – Tone, Color, Micro a S/H. Jakmile budeme spokojeni s nastavením, pokračujme dál skrz tlačítko „Proceed“.

TIP při dalších projektech nám zůstane nastavení od minula, proto pokud chceme začít od základního nastavení vybereme z rolovací nabídky (Presets) možnost „Default“.

              

                                  Konečný výsledek nezaponeme uložit.

 

                            Výsledná fotografie může vypadat asi takhle :-)